קדחת השחת

 

מהי קדחת השחת?

קדחת השחת, הנקראת גם רניטיס אלרגית, נגרמת על ידי אבקנים של צמחים מסוימים המופצים דרך האוויר בעונות שונות ועל ידי כימיקלים וחלקיקי אבק. קדחת השחת מאופיינת בעיטוש, נזלת ועיניים מגרדות. קדחת השחת קבלה את שמה מכיוון שתופעה זו מתרחשת בעיקר באביב, בזמן איסוף השחת, מחודש מאי עד סוף יוני. יחד עם זאת, קדחת השחת יכולה להתרחש לאורך כל השנה.


גורמים:

קדחת השחת הינה תגובה אלרגית לאבקנים. אותה תגובה יכולה להתרחש עם תחב, קשקשי חיות, אבק וכולי. כימיקלים כגון כלור יכולים להחמיר את התגובה האלרגית. האבקנים שגורמים לקדחת השחת שונים מאדם לאדם ובאזורי מגורים שונים. כמות החשיפה לאבקנים משמעותית. ככל שנחשפים ליותר אבקנים כך הסיכוי לפתח תגובה אלרגית גדולים יותר.ימים חמים, יבשים, עם רוח, מעלים את כמות האבקנים באוויר. באוויר קר, לח וגשום לרוב האבקנים נשטפים.

העונה שהכי מאופיינת עם קדחת השחת היא אביב, למרות שהעונה בה מופיעים הסימפטומים תלויה בסוג האבקנים אליהם מגיב אלרגנית הסובל. ישנם אבקנים המופצים בעונות שונות לאורך השנה.


מהלך המחלה:

כשאלרגן כגון אבקן או אבק נשאף על ידי אדם בעל רגישות יתר של מערכת החיסון, זה מפעיל יצירת נוגדנים. נוגדנים אילו נקשרים לתאי מערכת החיסון הנקראים תאי פטם (מסט) המכילים חומר הנקרא היסטמין. כשהתאים מגורים על ידי האבקן או האבק, ההיסטמין משתחרר. תגובה זו גורמת לתופעות הידועות של האלרגיה כגון: גרד, נפיחות והפרשת יתר של מוקוזה.חומרת הסימפטומים משתנה מאדם לאדם. אנשים מאוד רגישים עלולים גם לסבול מפריחה.

 

טיפול נטורופתי טבעי - קדחת השחת

אלרגיה למזון:

מחקרים רבים מראים שאלרגיה למזון נושאת תפקיד חשוב בקדחת השחת. 
תגובות מזיקות למזון יכולות להופיע באופן מיידי או מושהה. מדוע מתפתחת אלרגיה למזון?

1. פירוק לא מושלם של רכיבי מזון (חלבונים) – יגרם בד"כ ממחסור באנזימים פרוטאוליטים (מפרקי חלבון) וחומצות קיבה. מחסור זה נגרם מחסרים תזונתיים של ויטמינים ומינרלים שונים.
2. עיכול לקוי – תופעת המעי הדליף – חדירות יתר של המעיים גורם לכניסת חומרים אלרגנים למחזור הדם, כך חלבון שעוכל חלקית חוצה את מחסום המעי ונספג למחזור הדם ומעורר תגובה אלרגית.
3. סטרס – גורם משמעותי בעידוד אלרגיה למזון – בזמן סטרס האדרנלין מפחית את זרימת הדם למערכת העיכול ומעכב את פעילותה.
4. חולשה גנטית – תופעה תורשתית הגורמת לאלרגיה למזון.
5. הפרעות במערת החיסון – מומים או חסר בתאי T וחוסר ב – IgA.

טיפול באלרגיה למזון כולל:

1. הרחקת אלרגנים – הורדת המזונות האלרגנים מהתזונה.
2. השלמה תזונתית לשיפור העיכול ואיזון המערכת החיסונית.
3. תוספי מזון לסתירת ההיסטמין ותמיכה במערכת העצבים (במידה ויש מצבי סטרס).
4. פעילות גופנית ותרגילי נשימה: לעזור לפתיחת הנחיריים.
5. טיפול בצמחי מרפא: ישנם צמחים העוזרים לאיזון המערכת החיסונית ונוגדי אלרגיה, כגון: 
סרפד, סמבוק שחור, סקוטלריה ביקלנסיס, אסטרגלוס ועוד...